Björneld i Fiskebäckskil

I utkanten av Fiskebäckskil har Åsa och Lasse Björneld förverkligat sin husdröm. Som besökare slås man inte bara av den vidunderliga havsutsikten. Både huset och trädgården är något alldeles extra.

När paret Björnelds nya hus stod klart i juni 2021 behövde de inte flytta särskilt långt. Tidigare ägde de ett gammalt skepparhus, inte långt från där de nu bor. Läget på den bostaden var också fantastiskt, men huset på 600 kvm krävde enormt mycket arbete.

—Vi gick hela tiden omkring och kände att det var massor av saker som borde göras, säger Åsa.
När Åsa och Lasse kom över den nya tomten bestämde de sig därför snabbt. 

Men tomten de hade köpt är smal och brant med en höjdskillnad på inte mindre än tolv meter. Att hitta någon som var beredd att ta sig an markarbetet till en rimlig kostnad verkade till en början omöjligt. Men det löste sig till sist.

Huset är ritat av arkitekten Tomas Rossing i nära samarbete med Åsa.
—Man kan väl säga att det är väldigt välplanerat hus, skrattar Åsa som har ett stort intresse för inredning och klara visioner om hur hon ville ha det.
Det var arkitekten som gjorde att Åsa och Lasse kom i kontakt med Mariedalshus.
—Tomas berättade att Mariedalshus byggde ett hus i Alingsås på en tomt med liknande förutsättning som vår och han uppmanade oss att åka och titta på det.                                  
Paret gillade vad de såg och valet föll på Mariedalshus. För Åsa och Lasse var det viktigt att huset skulle bli klart i tid.
—Mariedalshus höll vad de lovade. Vårt hus blev till och med färdigt två veckor tidigare!

Snickarna var verkligen duktiga

Paret uppskattar även husleverantörens flexibilitet.
—Vi ville göra en del ändringar och valde till exempel ett Ikea-kök i stället för ett kök från Ballingslöv som annars är standard och det var aldrig något knorr.
—Kommunikationen med Mariedalshus har hela tiden varit fantastisk, fortsätter Åsa, som även är mer än nöjd med snickarnas arbete.
Huset på knappt 300 kvm är byggt i 2,5 plan. Åsa och Lasse är väldigt nöjda med planlösningen.
— Man kan ju tycka att 300 kvm är stort för två personer men jag vågar påstå att vi använder alla ytor. Dessutom har vi ett stort socialt umgänge.

Kommunikationen med Mariedalshus har hela tiden varit fantastisk

Huset har många fönster, flera av dem går ända ner till golvet vilket gör att bostaden badar i ljus. Inredningen är färgstark och Åsa blandar gärna nytt och gammalt, designklassiker och kopior. I badrummet kommer kranen från Bauhaus och handfatet i marmor är fyndat på Blocket. Men vissa saker har fått kosta, till exempel trappan som paret kallar husets smycke.

Att bo nära havet innebär att det ofta blåser. Åsa hade därför velat ha en innergård, men den smala tomten gjorde det omöjligt. Istället blev det ett orangeri inomhus med en takhöjd på hela sex meter! Huset innehåller även vinrum och en hiss.

— När vi blir äldre och kanske inte längre klarar att gå i trappor vill vi inte vara tvungna att flytta på grund av det, förklarar Lasse.
Det är inte bara huset som imponerar. På baksidan finns ett enormt altandäck. Här ryms en stor pool, flera uteplatser och ett växthus.

Vilka råd vill Åsa och Lasse ge till andra som planerar att bygga hus?
— Tänk igenom hur ni lever era liv. Hur ser en vecka ut, hur ser ett år ut? Vad är det ni egentligen behöver och vill ha? Är man väl förberedd är det lättare att vara med och påverka husprocessen.

Se fler bilder på huset

Om du tycker att huset verkar spännande och vill se fler bilder. Då kan du klicka dig vidare till galleriet för huset.