Annika och Michael i Grundsund

För Annika och Michael var det viktigt att deras sommarhus skulle smälta in bland de andra husen i Grundsund. Och visst påminner husets exteriör om de klassiska kusthusen. Men när man kliver in över tröskeln inser man att det här inte alls är något standardhus. Materialvalen och omsorgen om varje detalj har resulterat i ett ovanligt och makalöst vackert hem.

Annika har vuxit upp i Grundsund, en charmig kustpärla på Skaftö, känd från tv-serien Saltön. Annika flyttade tidigt till Stockholm och fortsatte sedan ut i världen, men Grundsund har alltid känts som hemma. Även Michael, som inte hade varit mycket i Bohuslän, har lärt sig uppskatta det salta vattnet och de karga klipporna.

När tomten blev till salu för ett par år sedan bestämde sig Annika och Michael för att slå till. Här ville de skapa en oas och tillbringa somrarna tillsammans med sina barn och deras familjer. Tomten har ett fantastiskt läge, den ligger högt med utsikt över vattnet, alla båtar och det idylliska samhället. Men tomten visade sig vara svår att bygga på. Från början hade paret tänkt bygga ett hus med källare, men arbetet med att spränga skulle bli för avancerat och kostsamt. I stället blev det ett arkitektritat hus i ett och ett halvt plan på cirka 175 kvm.

Arbetet med att rita gick till arkitekten Annelie Wenner, som familjen kände sedan tidigare. Uppdraget var att rita ett hus med stora sociala ytor och öppen planlösning. I slutet av 2019 kom sedan familjen i kontakt med Mariedalshus.

Vi ville ha stora sociala ytor och en öppen planlösning

— Vi visade vår ritning och frågade om de kunde bygga, berättar Annika. Mariedalshus svarade ja och byggprocessen drog igång. En av anledningarna att Mariedalshus fick uppdraget var att de lovade att hålla deadline.
— För oss var det viktigt att de skulle hålla tiden och det gjorde de, med råge.

I juli 2020 kunde Annika och Michael flytta in och sedan dess tillbringar familjen hela somrarna i Grundsund. Innanför entrén finns ett stort allrum, matplats och kök. På bottenvåningen finns även badrum och tvättstuga. En trappa upp finns tre sovrum och ytterligare ett badrum. Takhöjden är högre än normalt, 2,70 ,vilket skapar rymd och ger en luftig känsla. Men det är inte bara takhöjden som skiljer sig från standard.

— Ingenting i det här huset är standard, skrattar Annika. Det gäller allt från fönster till golvlister och knoppar på köksskåpen.

Vi uppskattade verkligen flexibiliteten hos Mariedalshus

— Vi var nog asjobbiga många gånger i och med att vi nästan alltid valde att bortse från standard, men trots det tycker Annika att kommunikationen med Mariedalshus fungerade mycket bra under hela byggprocessen.
— Vi uppskattade verkligen deras flexibilitet.
Husets många fönster gör att bostaden badar i ljus.
— För oss var det viktigt att satsa på fönster av hög kvalité. 

Längs hela väggen i köket sitter vackert spröjsade glasdörrar. Utanför ligger den stora altanen som används flitigt hela sommaren.
I hela huset har trägolven laserats vita.

—Ljusa golv tycker jag passar i ett sommarhus, säger Annika. I övrigt var både jag och Michael överens om att vi inte ville ha det för lantligt, men inte heller för modernt.

Att Annika är intresserad av och har känsla för inredning råder det ingen tvekan om. Huset är oerhört smakfullt inrett. Maffiga lampor och soffa, få men omsorgsfullt valda saker. Textilier i ljusa och naturnära färger. Inte undra på att både Annika och Michael stortrivs i sitt sommarparadis!

Se fler bilder på huset

Om du tycker att huset verkar spännande och vill se fler bilder. Då kan du klicka dig vidare till galleriet för huset.